De oorsprong

Soul System is door Rob Mulder en Mike Elbers (Mike is in mei 2020 overleden) opgericht, vanuit de visie dat de cliënt en het omringende systeem centraal staan. Vanuit dit principe is het al meer dan 15 jaar de missie om bij te dragen; mensen te ondersteunen die zelf, soms met anderen, zijn vastgelopen doordat ze in deze complexe wereld zelf geen uitweg (meer) kunnen vinden.

Soul System stelt de “ziel” van de kwetsbare cliënt, de ouders, de begeleiders centraal; de cliënt en zijn omgeving, de cliënt en het omringende systeem vormen het vertrekpunt om samen op zoek te gaan, te verkennen waar de ruimte zit, waar veerkracht en eigen energie weer terug gevonden kan worden.

Rob Mulder, oprichter en eigenaar van Soul System:

“Op mijn 16de jaar heb ik mensen met een ernstig meervoudige handicap met gedragsproblemen mogen ontmoeten; in hun kwetsbaarheid en intimiteit. Ik was vakantiekracht in een zorginstelling en maakte kennis met het werk en haar bevlogen groepsleiders. ‘Rob als jij mee wilt helpen om deze cliënten van klein-zaal te begeleiden tijdens hun bad- en douchemoment en let op, rustig aan, goed kijken en liefdevol werken….’ De vuurdoop! Ik stond als 16 jarige tussen jong volwassenen en volwassen cliënten in een grote bad- en doucheruimte.  Het respect groeide voor cliënten en hun begeleiders, zo dicht bij, zo respectvol, de een gaf zich over, de ander mocht zorg bieden. Ik heb 4 jaar als vakantiekracht gewerkt, iedere keer weer werd ik teruggevraagd, me een baan aangeboden, ik was nog niet zover…!

Na mijn middelbare school, wilde ik naar de sportacademie. Ik sport veel, het is mijn passie. Ik heb op wedstrijdniveau taekwondo en kickboksen beoefend. Daarna ontdekte ik het klimmen en werd bergsportinstructeur. Elke sportieve uitdaging ging ik aan; de zeediepte lonkte en ben dive-master geworden. Na alle marathons en survivalruns ben ik me gaan richten op het rustig en ontspannen hardlopen, verbonden met mezelf en de omgeving. Als running therapeut leer ik mensen te ontspannen en te genieten.

Ondanks deze passie ben ik al vroeg een andere weg ingeslagen. Ik ging na de middelbare school werken bij een verzekeringsmaatschappij als groepshoofd en functieanalist. Hier leerde ik werken met en leidinggeven aan teams. Verantwoording nemen en dragen leerde me veel over mezelf en de ander. Ik merkte dat contact met medewerkers die het moeilijk hadden om wat voor reden, mij trok. De hulpverlener zat er nog en werd in me wakker geschud. Na 7 jaar als leidinggevende te hebben gewerkt heb ik een overstap gemaakt naar de hulpverlening. Ik volgde verschillende studies, HBO Psychosociaal therapeutisch werk, HBO maatschappelijk werk, Post HBO methodiek en beroepsinnovatie, Post HBO directieve therapie, ouderbegeleiding, familie-, organisatieopstellingen en coaching. Ik kreeg verschillende leermeesters die mij uitdaagden koers te bepalen; moest het management of orthopedagogiek worden, het werd systeem therapie; de liefde van het verbinden.

Binnen de psychiatrie ben ik als maatschappelijk werker werkzaam geweest op een resocialisatie en een geriatrische afdeling. De jongeren met een licht verstandelijk beperking met ernstige gedragsproblemen heb ik leren kennen binnen een jeugdinstelling. Waar ik eerst als groepsleider, intake coördinator, trainer, accountmanager jeugdigen met een PIJ maatregel, ouderbegeleider en naderhand als systeemtherapeut met de jongeren en hun gezinnen heb gewerkt. Daarnaast werd ik door het Centrum voor Consultatie en Expertise ingezet als consulent bij complexe samenwerkingsverbanden. Ik was eveneens verbonden met het opleidingsinstituut van de instelling en werd ingezet als docent  ouderbegeleiding, systeem gericht werken en teamontwikkeling.

Op mijn 48ste jaar besloot ik mijn baan, in goed overleg met mijn werkgever, op te zeggen en ben mijn eigen weg gegaan. Soul System werd opgericht en ik ben nu bijna 15 jaar ondernemer. Veel geleerd, veel ontmoetingen en verbondenheid aangegaan en veel los moeten laten. Het ondernemerschap geeft en neemt. Zonder dit spanningsveld geen groei en innovatiekracht. Soul System zoekt de verbinding met zorgprofessionals en met instellingen die met ons in zee willen gaan. Samen onze (innovatie)krachten bundelen om doelen en hoopvolle perspectieven voor cliënten, hun verwanten en hun begeleiders te realiseren.”

Rob Mulder